Konya’da eğitim, kültür ve dayanışma temelinde kurulmuş Ahde Vefa Turan Birliği Derneği birçok ihtiyaç sahibine umut oluyor. Derneğin Türkmen kökenli Suriye, Irak, Afganistan ve Doğu Türkistanlı ailelere sahip çıktığını ifade eden Dernek Başkanı Harun Meral, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Meral, “Dernek, kalabalıklaşan şehir hayatı içerisinde yalnızlaşan, kimsenin kimseyi fark etmediği günlük hayatın yoğunluğu içinde kaybolmuş, kenarda köşede kalmış iyi niyetli vatansever insanların bir araya geleceği bir çatı anlamında kurulmuştur” dedi.
“74 ÖĞRENCİYE AYDA 200 TL BURS”
Üniversitede, başarılı not ortalaması yüksek, kendini geleceğe hazırlayan, yarınlarda Türkiye’nin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen yaklaşık 60 kişilik öğrenci grubunun olduğunu söyleyen Başkan Harun Meral, bu öğrencilere hem kendi bölümlerine yönelik hem de toplumsal konulara yönelik bilinçli olmalarını sağlamak için seminer çalışmalarının olduğunu aktardı. Birtakım kermesler düzenlediklerini belirten Başkan Meral, bu kermesin gelirlerinin derneğe yardım için başvuran ihtiyaç sahiplerine pay edildiğini bunların genelde öğrenci olduğunu 74 öğrenciye ayda 200 TL burs verdiklerini ifade etti.
“DOĞRULARI ALKIŞLAYAN YANLIŞLARI REDDEDEN”
Siyasetin etkisinde kalmış insanları sivil toplum kuruluşlarının bünyesinde topladıklarını kaydeden Meral, “Gelin burada birlik beraberlik içerisinde sesimizi duyuralım şeklinde bir yönümüz de var. Ama bu bir siyasi parti taraftarlığı şeklinde değil, bütün siyasilere eşit bir şekilde doğruları alkışlayan ama yanlış bilgileri de reddeden bir siyaset politikamız var. Bütün bunları yaparken yaklaşık 4,5 yıldır ıraktan Türkiye’den Suriye’den Afganistan’dan ve Kafkaslardan gelmiş şimdi de birkaç yıldır Türkistan’dan Konya’ya ve Türkiye’ye gelen soydaşlarımız var” ifadelerini kullandı.
“TÜRKMEN KÖKENLİ AİLELERE YARDIM EDİYORUZ”
Irak ve Afganistan’dan gelenlerin yüzde 95’i Türkmen olmasına dikkat çeken Meral, “Kendi üyelerimizin, kendi gönüllülerinin katkılarıyla bir yardım koridoru oluşturduk. Kalabalık Türkmen ailelere hastası olan engellisi olan tek maaşla geçinmeye çalışan ailelere yardım ediyoruz. Bunların gıda, ilaç, sağlık ihtiyaçlarını, bazen de ev ihtiyaçlarını giderip onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kışın odun kömür soba yardımımız var bunlara iş bulmaya çalışıyoruz. Bunları Konya da yaşayan Türk toplumuna entegre etmeye yabancılık çekmemelerine kalabalık içerisinde fark edilmemiş kenara itilmiş duygusu yaşatmamaya çalışıyoruz. Bunda da yüzde 60, 70 oranında başarılı olduk.” diye konuştu.
“BAZI KURUMLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ”
Derneğin 414 Türkmen kökenli Suriye, Irak, Afganistan ve Doğu Türkistanlı ailelere nakdi yardımlar yaptıklarını ifade eden Meral, “Bu konuda bazı kurumlarla iş birliği yapıyoruz. Belediyelerden ufak tefek destek alıyoruz. Mevlana kalkınma ajansına birkaç tane proje yaptık o projeleri kazandık. Konya’da yaşayan göçmenlere yönelik eğitim faaliyetlerimiz oldu. Onlara Türkçe alfabeyi, Türkçe konuşmayı öğrettik. Konya’da yaşayan soydaşlarımız burayı kendi yerleri gibi görmeye başladılar.” şeklinde konuştu. Son olarak Konyalılara seslenen Meral, “Konya, duyarlı insan sayısının yüzde 40’ı geçmediği bir şehir. Allah kimseyi vatansız bırakmasın bizim de başımıza gelebilir. Bunları esas alarak çevremizde bulunan mültecilere, göçmenlere yerli mağdurlarımıza sahip çıkalım. Kendi ekonomik durumumuzu sarsmayacak şekilde hepimiz bir araya gelerek bir Türkmen mülteci ailenin de ihtiyaçlarını giderebiliriz. Babası annesi ayrı, evi kira babasının asgari ücretle okuttuğu bir öğrenciye yaşadığı tramvayı hesap ederek bizim çocuğumuz da aynı duruma düşebilir diye düşünüp öğrenci bursu noktasında daha aktif olabilirsiniz. Toplumun bugün buna ihtiyacı var.” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ
‘Ahde vefa’ umut oluyor (yenihaberden.com)